torstai 8. helmikuuta 2018

Menneen kesän puutarhahommia

Viime kesänä mun musta peukaloni alkoi vihertää. Ehkä siksi, että remontti on edennyt pisteeseen, jossa talo tuntuu työmaan sijaan kodilta. Piha sen sijaan on ollut traktorien mylläämänä työmaana. Tämä piha on vain niin iso, että puutarhaa ajatellessa meinaa iskeä lamaannus. Mutta pala kerrallaan...


Viime kesänä aloitimme tekemään istutusalueita talon ympärille. Kuvassa näkyy pätkä kivillä reunustettua epämääräistä vihreää. Se se on! Pituutta tälle kukkapenkille tulee lähes 70 m, joten ei tullut vielä valmiiksi männäkesän aikana.


Takapiha on ainoa alue, joka meillä on ollut vihreänä ja käytössä. Se on siivottu lasinsiruista niin, että siellä uskaltaa olla paljain jaloin. Siellä on ollut lasten leikit ja trampoliini ja kepparirata. Viime kesänä teimme pienen suihkulähteen.


Suihkulähteen ympärille teimme myös raparperinlehti-betonilaattoja. Niistä ei löydy tallesta yhtään kuvaa. Rajasimme takapihaa niin, että tien ja sen väliin jää metsikkökaistale. Nyt ei ole ihan yhtä paljon nurmikonleikkuuta kuin aikaisemmin ja pieni suojavyöhyke on käytännöllisempi.


Vanha, upea koivu on ollut lasten keinupuuna. Se on ollut ison pihlajan kanssa ainoa kaunis asia hoitamattomalla pihallamme. Tätä päätöstä jahkailimme kauan, mutta viime kesänä se sai lähteä. Päätös oli oikea, sillä sisällä oli lahoa vielä 1,5 m korkeudessa, josta puu kaadettiin. Puu oli niin lähellä taloa, että se olisi kaatuessaan tehnyt pahaa tuhoa koko laajennusosalle.


Kanto sai jäädä korkeaksi, sillä sitä on lähes mahdoton kokonaan poistaa ja bongasin Pineterestistä ihanan idean.

Kuva Pinterestistä

Idean toteutus jäi ensi kesälle :)Palkkapäivinä otin tavakseni kurvailla kotiin puutarhamyymälän kautta. Aina oli jotan kivaa tarjolla.


Yleensä en tiennyt, mitä ostin. Tai kysyinhän minä, mutta unohdin jo matkalla kotiin. Tähänkin pensasmaiseen ihastuin lähes mustien lehtien takia. Sen istutin takapihalle ison kiven juureen jasmiinipensaan viereen.


Hyötytarhaakin aloittelimme loppukesän viinimarja- ja karviastarjouksista. Viinimarjaa on mustaa, punaista, valkoista ja vaaleanpunaista. Muutaman saimme jo maistiaisiksikin.


Metsästin vanhoja metsän puolelle karanneita ihanuuksia talon vierustan penkkeihin. Toivottavasti viihtyvät vähintään yhtä hyvin kuin metsässä!


Jasmiinipensaan saimme muutama vuosi sitten lahjaksi lainavauvamme adoptioperheeltä. Se on kasvanut jo aika suureksi ja tuoksu on ihana.


Juhannusruusu on harvoja pihallamme kasvavia vanhoja kasveja. Se on villiintynyt metsän reunaan. Olemme pikku hiljaa raivanneet sitä esiin ja se palkitsee kukkimalla vuosi vuodelta runsaammin. Yritimme myös siirtää muutaman villiintyneen alun. Saa nähdä, selviävätkö ne tästä talvesta.


Puutarhatonttukin meille tuli. Se löysi lopulta paikkansa muualta kuin tästä nokkospuskan juurelta, sillä nokkospuska sai lopultakin lähdöt.


Loppukesästä aloittelimme grillauspaikan tekoa. Putsasimme esiin kalliota talon ja saunan välistä. Tässä on mukavan suojainen paikka istua iltaa sitten joskus saunan jälkeen.


Monet kasveista olen valinnut ihan pelkästään syysvärin takia. Marja-aroniaa meillä on paljon. Se tuntuu kestävän hyvin hengissä näin tumpelopuutarhurillakin.

Taisin vähän hurahtaa piha- ja puutarhahommiin. Nyt oikein syyhyää sormia päästä taas keväällä jatkamaan.

Puutarhaunelmiani voi käydä katsomassa Pinterestin puolella, täällä.

2 kommenttia:

Maatiaiskanasen Elämää kirjoitti...

Ihanaa, että peukalosi vihertyy. On tämä puutarhahörhöily kiva harrastus :) Teillä on muuten huikean upea talo!

Jasmiina kirjoitti...

Kiitos :) Puutarhahörhöily todellakin on kiva harrastus. Täällä nousee aika ajoin kasvihuonekuumekin. Ehkä sinnekin löytyisi jotain satoa tuottavaa, jonka saisin pidettyä hengissä...