torstai 18. elokuuta 2011

OHJE: vuodekatos


Tarvikkeet


- kahta väriä jäävelouria, toista 1 m, toista 1,50 m (omani ostin Jyskistä)
- 5 m organzaa
- erilaisia puuvillakankaita viireihin
- 1 m satiininauhaa
- 4 m kapeaa kanttinauhaa
- kultalankaa tupsuihin
- koristeiksi organzakukkia tai mitä ikinä keksitkin
- hulavanne (normikokoinen)
- rengas (itse käytin puista verhorengasta, halkaisija n. 5 cm)

Itse rakastan värejä ja kontrasteja, mutta voit käyttää veloureissa vaikka vain yhtä väriä, samoin viireissä ja organzassa, organzan voit korvata muulla laskeutuvalla, keveällä kankaalla, tupsut voit tehdä vaikka puuvillalangasta jne.

Työaikaa minulla meni kaksi työpäivää.


Työn kulku


Leikkaa päälli- ja alakerroksen kankaat jäävelourista. Tarvitset molempia värejä 8 kpl kolmioita (yhteensä siis 16), joiden toinen pää (katoksen alareuna) on 32 cm leveä, toinen pää (katoksen yläreuna) 3 cm leveä ja joiden pituus on n. 77 cm (puolet kankaan leveydestä). Kangas on joustavaa, joten itse tarkistan mitat mittanauhalla ja leikkaan vapain käsin. Huolellisempi luonne voi piirtää kaavan.

Leikkaa toisesta kankaasta 3 kpl kankaan levyisiä (n. 150 cm) ja 12 cm korkeita suikaleita alakerroksen röyhelöä varten.


Ompele kolmioista päälli- ja alakerros yhdistämällä aina joka toinen kolmio eri väriä. Itse käytin saumuria, mutta ompelukoneellakin onnistuu joustinompeleella tai ihan suoralla + huolittelemalla sauma siksakilla.

Alakerros


Ompele röyhelö yhdistämällä kankaat renkaaksi. Huolittele alareuna siksakilla antaen reunan rullautua kapeasti.


Ompele rypytyslanka. Wanhanaikaisen koneen saat rypyttämään automaattisesti säätämällä ompeleen suoraksi, pistonpituuden ja ylälangankireyden maksimiin. Kiinnitä röyhelö nuppineuloilla katoksen alakappaleen reunaan ja ompele suoralla ompeleella, huolittele reuna siksakilla.


Leikkaa kanttinauhasta 16 kpl 24 cm pitkiä pätkiä. Solmi molemmat päät. Ompele 8 kanttinauhaa nurjalle puolelle kaistaleiden saumakohtiin n. 1 cm röyhelön yläpuolelle.


Päällikerros


Ompele 15 kpl viirejä puuvillakankaasta. Valmiin viirin mitat: leveys 17,5 cm, korkeus 24 cm, viirin yläosassa suoraa n. 2cm. Ompele saumat, käännä, silitä ja tikkaa reunat suoralla ompeleella oikealta puolelta.

Asettele päällikerroksen reuna hulavanteen mukaisesti ja sommittele viirit paikoilleen. Kiinnitä nuppineuloilla ja ompele suoralla, huolittele reuna siksakilla.


Ompele kanttinauhat paikoilleen samoin kuin alakerrokseen.


Tee kultalangasta 14 tupsua.


Kiinnitä tupsut viirien väleihin. Jätä ilman tupsua kohta, jonka aiot koristella.


Kiinnitä päälli- ja alakerros toisiinsa. Käännä kappaleet oikeat puolet vastakkain ja asettele eri väriset kaistaleet kohdakkain. Ompele suoralla, huolittele siksakilla. Käännä oikein päin.


Leikkaa 4 n. 25 cm pituista satiininauhaa. Päät saa purkautumattomiksi polttamalla varovaisesti sytkärillä. Kiinnitä nauhat vierekkäisiin kaistaleisiin katoksen yläosaan alakerroksen puolelle ompelemalla molempien kerrosten läpi ja sen jälkeen kukin vastapäiseen kaistaleeseen pujottaen renkaan läpi. Nauhat kannattelevat koko katosta, kun renkaasta nostaa.


Organza


Leikkaa organzasta kaksi 2,50 m kappaletta. Huolittele niiden yläpäät siksakilla ja ompele alapäihin käänne. Ompele yläpäihin rypytyslanka (lähes sileä).

Kiinnitä organza paikoilleen nuppineuloilla. Sommittele katoksen etupuolen aukon paikkaan organzan reunat vierekkäin ja takaa liitoskohtaan 5-10 cm päällekkäin. Ompele suoralla ompeleella, ole huolellinen kanttinauhojen ja tupsujen kohdalla!


Viimeistele reuna tikkaamalla suoralla ompeleella. Muista taas tupsut ja nauhat!


Ompele koristeet paikoilleen käsin.


Kiinnitä vanne paikoilleen solmimalla kanttinauhat ja kiinnitä katos kattoon koukulla.


Alapuolelta katos näyttää tältä:


2 kommenttia:

glenni kirjoitti...

ihana idea!

Anonyymi kirjoitti...

Todella upea C: