keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kotijuttuja

Viime heinäkuussa meillä kävi epätavallisia vieraita: toimittaja ja valokuvaaja jutuntekopuuhissa. Samoissa puuhissa meillä on aiemmin käynyt paikallislehden toimittaja, joka teki jutut ensin kunnallispolitiikkaan liittyen ja toisella kertaa sisustuksesta. Kaikista jutuntekokerroista on mukavat kokemukset. On todella antoisaa lukea ammatti-ihmisen tekstiä jostain omasta, on se sitten päivänpolttava paikallispolitiikan kysymys tai oma koti remonttitarinoineen. Jutuista on jäänyt muistoksi myös - lehtijutun lisäksi - aivan mahtavat kuvat.


Viime kesänä tehtiin juttu Meidän Talo -lehteen. Toimittaja Tanja Hakala ja kuvaaja Petri Kivinen tulivat meille aamulla. Kierrettiin talo, juteltiin ja keitettiin kahvit. Aamupäivä sujui rennoissa merkeissä. Toimittaja ja kuvaaja siirtyivät huoneesta toiseen. Minä paimensin lapsia vuoroin kuviin mukaan ja vuoroin pois jaloista. Välillä kävimme kuvaamassa pihalla, sopivasti ennen sadekuuroa. Kuvausaamupäivän jälkeen vaihdoimme vielä sähköpostia ja Tanja tarkasti muutaman yksityiskohdan.

Oma olo mukava, ei yhtään sellainen, että kotiamme tai sisustustamme arvosteltaisiin. Huoneet saivat olla aika lailla omiaan: mitään ylimääräistä rekvisiittaa ei tuotu ja kuvia varten muuteltiin vain pikkuesineiden, kuten kukkamaljakoiden ja kynttilöiden, paikkoja. Emme ole päätyneet joka puolella kaikkein tavanomaisimpiin ratkaisuihin ja remonttikin on vielä vähän kesken, joten kotimme tuskin kaikkia miellyttää. Uskon kuitenkin, että monia varmasti kiinnostaa. On mukava myös jakaa remontti- ja maallemuuttokokemuksia niille, jotka omasta vanhasta talosta ja uudesta elämästä maalla vasta haaveilevat.


Muutimme miehen kanssa kaupungista maalle loppiaisena 2000. Siitä on jo 13 vuotta! Puulämmitteinen talo oli meille ihan uusi tuttavuus ja ensimmäisenä talvena meillä olikin naamat mustina useampaan otteeseen savusukellusharjoitusten jäljiltä. Emme ikinä olisi uskaltaneet kylmiltään muuttaa näin syrjään ja näin suuritöiselle tilalle, joten pikkuinen hirsitalo vähän lähempänä sivistystä ja katuvaloja oli meille alkuun hyvä ratkaisu. Asuimme ja remontoimme tuota ensimmäistä taloamme seitsemän vuotta. Nykyinen Ahdin tila olisi varmasti ollut liian iso pala meille kaupunkilaistolloille.

Puulämmityksestä, lumitöistä, pitkistä työmatkoista, remontista ja eläinlaumasta on tullut meille 13 vuodessa arkea. Naapureille olemme silti aina kaupunkilaistulokkaita. Ystävällisesti meihin suhtaudutaan, mutta ehkä ei silti oikein uskota pärjäämiseemme. Eräs naapuri ei meinannut uskoa, että saimme lampaat kerittyä itse. Eräs oli sitä mieltä, että vuosi sitten Tapaninpäivän myrskyn jälkeisestä viikon sähkökatkosta saimme kaipaamamme opetuksen puulämmitykseen ja maalaiselämään. Minipossutulokas, Possu Orf, on aiheuttanut kovasti hämmästystä. On meillä varmaan omat tapamme ja omanlaisemme elämä ikänsä maalla asuneisiin verrattuna. Murre-erotkin aiheuttavat joskus hulvattomia väärinkäsityksiä. Mutta me pärjäämme, ihan itse. Tämä elämä on hirmuisen palkitsevaa. Täyttä.


Minua vähän harmittaa, etten saa laittaa blogiini noita kuvauspäivän kuvia. Saimme ne omaan käyttöön kuitenkin, perhealbumiin ja seinälle ihanimman kehyksiin. Paljon hyviä kuvia jäi lehtijutussa käyttämättä. Kaikki kuvat ovat lehden omaisuutta ja riippuu lehdestä, kuinka niitä saa käyttää. Jotkut lehdet antavat käyttää kuvia esim. blogissa lehtijutun ilmestyttyä. Sain lehteen lähteneen tekstin ja kuvat katseltaviksi ja kommentoitaviksi etukäteen. Lehti kuitenkin tekee lopullisen jutun ja saattaa muokata alkuperäistä tekstiä oman linjansa mukaiseksi.

Jutunteko oli kaikkineen hyvä ja antoisa kokemus. Toimittaja Tanja Hakala etsii jatkuvasti koteja ja mökkejä, joista tehdä juttua. Jos sinua kiinnostaa, Tanjalle voi laittaa kuvia ja tietoja sähköpostilla tanja (ät) siriontime piste com (ilman välilyöntejä ja asianmukaisilla merkeillä).

Ei kommentteja: