sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Historiaa II - remppaa ja raksaa

Pitäisi varoa, mitä toivoo. Ja mitä sanoo ääneen. Remontoimme miehen kanssa edellisen kotimme, pikkuisen hirsirunkoisen talon. Pientilan oikeastaan. Talo oli valmis, suuli saunoineen, kesähuoneineen ja autokatoksineen oli valmis, pieni hyvä maakellari kalkittu. Ratsastuskentänkin teimme ja tallistakin oli runko valmiina. Tilaa tarvittiin lisää, kun toinen lapsemme oli tulossa. Vuosien varrella olimme puhuneet laajennuksesta, torninmuotoisesta sellaisesta. Siitä oli tullut oma vitsimme. Pikkutaloonkin se olisi sopinut, mutta ainoa paikka johon sen olisi voinut rakentaa, olisi lohkaissut leijonanosan ihanasta pienestä puutarhasta. Auton ikkunoista kuitenkin katselimme useammankin kerran kahta lähistön taloa, joissa oli kauniit tornimaiset laajennukset.

Tyttäremme synnyttyä tartuimme välittäjän tarjoukseen ilmaisesta arviosta. Kaikki kävi nopeasti: samalla arviokäynnillä allekirjoitimme myyntisopimuksen ja toinen taloa katsomaan tullut nuori pari tuli Kotiinsa.

Meille tuli kiire löytää uusi koti. Maalta, syrjemmästä kuin edellinen. Isot piharakennukset. Hirsirunko ja remonttitarve. Pieni pala omaa maata, mielellään laitumeksi sopivaa. Näytöissä oli p-a-l-j-o-n ihmisiä, kymmeniä. Muillakin oli sama unelma. Lopulta löysimme Kodin. Tämä se on, ja tähän tulee torni, sanoin miehelle seistessämme pihassa ensimmäistä kertaa. Myyjä näytti epäuskoiselta ja huvittuneelta.

Tämähän se. Teimme vanhan kodin tallin sovittuun pisteeseen valmiiksi ja muutimme vuokralle pieneen mummonmökkiin. Mies aloitti uuden kodin remontin purkutöillä ja minä yritin pitää mummonmökkiä talven lämpimänä hiirten ja hämähäkkien keskellä. Pienempi sairasti kunnon infektiokierteen: 13 flunssaa, 2 korvatulehdusta, mahatauti ja keuhkokuume yhden talven aikana. Lisäksi vielä murtunut ranne kävelemään opettelun tuoksinassa. Isompi alkoi lopulta puhua sinä talvena 3,5 vuoden iässä. Koiravanhuksemmekin sairastelivat ja kevättalvella teimme Sen Viimeisen eläinlääkärireissun. Tuntui, että minä olin koko ajan lääkärin, sairaalan tai puheterapeutin odotustilassa ja huolissani. Mies oli aina raksalla.

Kevät kuitenkin koitti lopulta ja pitkän talven jälkeen petasin meille sängyt Omaan Kotiin. Keskeneräiseen, mutta Kotiin. Yhtään huonetta ei ollut valmiina ja vessakin saumattiin muuttopäivänä, mutta - Kotiin!

Näin se meni...


Marraskuussa 2007 aloitettiin purkutyöt. Yllätykseksemme yhtään hirrenvaihtoa ei tarvittu.


Joulun välipäivinä purkutyöt oli tehty ja päästiin tekemään uutta. Tornin perustuksia! Tässä muotit.


Tornin ensimmäiset valut. Torni kuulosti niin mahtipontiselta ja kaukaiselta.


Työmaa helmikuussa -08, ehkä koko rempan ankein vaihe: talo on asumiskelvoton ja lähes hirsikehikoksi purettu, remonttikassan pohja on tullut vastaan ja väsyttää... Mies on työmaalla tässä harmaudessa yksin, minä sairaiden lasten kanssa kylmässä mökissä.


Tornin perustuksiin patolevyjä ja soraa - tällä kertaa ei kottikärryillä ja rautalapioilla kuten vanhan talon aikaan, vaan traktorikaivurilla.


Miehellä alkaa olla työmaalla kivaa. Taitaa olla suhteessa työkalun kokoon?


Torni on jo maanpinnan yläpuolella. Tästä se lähtee!


Runko nousee! Laajennuksen alakertaan tulee: suihku, wc, khh ja 2 lastenhuonetta + ihana vihreä kakluuni, jonka ostimme purettuna. Uusi piippu muurataan keskelle.


Miehen talvi"loma" on alkanut ja Kotityö Knutarsin Kari pestattu apuun. Appiukkokin häärii mukana.


Tornin alakerran kattoon jätetään parrut näkyviin.


Tähän tulee portaat, kulma on jo kohdallaan.


Eka tasakerta valmis, toinen nousee! Toiseen kerrokseen tulee 2 mh, kph, aula ja parveke. Kolmas kerros on mahdollista ottaa käyttöön myöhemmin, nyt se jätetään vielä käyttämättä.


Tarvitaan kunnon tellingit.


Majesteettinen näky. Mielessä kävi useammankin kerran sana "suuruudenhullu".


Pikku pömpeli on tuleva kodinhoitohuone, josta tulee myös kulku terassille.


Miehen "loman" loppusuora ja Karin viimeinen työpäivä tällä erää.


Sisäpuoli päästiin villoittamaan. Vanhassakin kodissa oli Ekovilla.


Miehen huhtikuun 2008 urakkana on ollut tornin katto lappeineen. Huovan päälle tulee tiili - sitten joskus. Ulkoseinien koolaukset ovat nyt työn alla.


Lasten kanssa tälle työmaalle ei innosta lähteä. Piha pysyy tässä kunnossa, kunnes putkimiehet rööreineen näyttäytyvät taas paikalla. On inhottavaa olla riippuvainen ulkopuolisten työpanoksesta, vaikka hyvinhän nuo työnsä hoitivat. Ovat vain kovin kysyttyjä.


Putkimiehet rööreineen kävivät! Tältä näyttää biologinen jätevedenpuhdistamo. Ohjaus asennettiin karjakeittiöön.


8.6.-08 Nyt asutaan jo Kotona! Isompi tietää, että "remontin keskellä". Muutimme toukokuun viimeisenä päivänä. Minäkin pääsin lopulta työmaalle. Hiomakone nro 3 menossa, Skilin epäkesko ja hiiri sanoivat jo sopimuksen irti. Hiottavina väliovet listoineen. Pienempi ei melua ja pölyä pelkää, uni maittaa reppukyydissä.


30.7.-08 Kuorma-autolastillinen tornin 12-metristä piippua...


Tiilikuorma odottelee muuraria, joka näillä näkymin tulee elokuussa. Koko piipputsydeemistä tulee varaava. Juurelle sama muurari aineellistaa sen vihreän kakluunikaunottaren.


5.8.-08 Talon pääty tasoiteltiin umpeen, kellarin ovi kaivetaan esiin sitten joskus rempan loppuvaiheessa. Turvallisempi näin, kuin joku tellinkiviritelmä, jossa pienet burmansimpanssit pääsisivät renkkumaan. Ikkunanvaihto meneillään, meidän makkarin uusi ikkuna on jo kuvassa paikoillaan, tulevan työhuoneen ikkuna odottelee vaihtoa. Vanhan mallin mukaiset ikkunat tilattiin Malivelta.

Nyt rempan fokus elikkäs myrskynsilmä keskittyy makkariin ja työhuoneeseen. Olkkari on sähköjä ja listoja vaille valmis, eteinen odottelee myös sähkärin hellää loppusilausta ja viimeisiä listanpätkiä. Sitten vielä kuisti, ja wanha puoli on valmis! Ei siis enää aikaakaan (jep, niinpä niin), kun päästään ihmettelemään tänään löytynyttä antennin oikeaa paikkaa ja pariakymmentä TV-kanavaa... Oikeasti tuli kyllä ihan haikea olo, kun teeveetön elämä on pian ohi.


18.8.-08 Handyman Kari ekaa päivää tällä erää työleirillä. Tästä lähdetään. Kodinhoitohuoneen erkkerin katto alkaa hahmottua!


20.8.-08 Wanha puoli koolataan villoituskuntoon.


25.8.-06 Torni on saanut tuulensulkulevyt. Kaivurihommiakin on harrastettu, kivet siirtyvät pihasta muuriksi tien laitaan.


25.8.-08 Seuraavaksi vuorossa ikkunoiden asennus ja wanhan kuistin korjaus. Tässä kuisti on vielä koskeattomana. Suunnitelma A on uusia vain vuotava laho katto ja korjata loput säästäen.


28.9.-08 Talo ei ole elokuun jälkeen juuri edennyt (no on sentään kylppärin valut tehty laajennukseen), kun mies loukkasi jalkansa. Onneksi sai kinkattua tallissa sen verran, että hepoilla on katto pään päällä. Niin, meille tuli lopultakin Oma Hevonen. Ja sille kaveriksi Poni. Lähes 37 vuoden haave kävi toteen ja taisin näyttää henkisesti tasapainottomalta hevoskuljetusvaunun kurvatessa pihaan.


19.11.-08 Wanha puoli saa pintaansa Ekovilla-puhalluksen. Huomaa myös tornin uusi upea piippu! Myöhemmin huomasimme tästä kuvasta myös kadonneen moottorisahan - piipun päätä.


20.12.-08 Myös wanha puoli on saanut mustat tuulensulkulevyt pintaansa, nyt pysytään lämpiminä talven yli. Puuseppä toi joulukuorman: kuistin uudet ikkunat ja ulko-ovi (joka ei vielä ole paikoillaan).


16.1.-09


19.7.-09 Ulkovuorilautojen maalausta riitti. Ensin homesuoja, pälle Uuulan perinnemaali.


2.8.-09 Ulkovuorityömaa alkamassa. Tervetuloa taas, Handyman Kari, sinua on odotettu!


4.8.-09


4.8.-09


4.8.-09


14.8.-09


14.8.-09 Ikkunapaja. Näistä vintin ikkunoista puuttuu enää maali


20.9.2009 Talon räystäiden maalausta. Mies maalaa tornin, minä kerrosta alempaa, koska olen raskaana.


19.10.-09 Ulkovuori alkaa näyttää valmiilta räystäitä, nurkkalautoja ja ikkunanpieliä myöten.


19.10.-09


19.10.-09 Tähän tulee piiitkä avokuisti. Itse asiassa se kiertää melkein koko talon.


18.1.-10

Ei kommentteja: