perjantai 4. toukokuuta 2012

To Do - Sauna

Sisällä talossa riittää vielä tekemistä, mm. kodinhoitohuone on vielä aloittamatta. To Do -listalla häämöttää kuitenkin jo talon ja tallin ulkopuolisiakin juttuja, kuten sauna. Varsinkin jouluisin tästä on haaveiltu, että olisipa jo...


Vanha, pieni, hirsinen sauna sammaloituneine tiilikattoineen suurten kuusten kainalossa on idyllinen. Saunan ympärystä on sinivuokkoja sinisenään.
Idylli murenee, kun oven avaa. Eteinen:


Saunassa sisällä on hämärää. Salamalla otetusta kuvasta näkee enemmän kuin paikan päällä.


Lauteet ovat ylhäällä parvella. Ylhäällä rapisi jotain, en uskaltanut kurkistaa, mikä. Metsässämme asusteleva riiviö, Rabies-Orava, se ei kuitenkaan ollut. Rabies-Orava on pelotellut meitä useaan otteeseen, se riehuu silmät suurina milloin saunassa, milloin talon vintillä. Tilalla on vauhdikas menneisyys ja maasta löytyy vieläkin lääkepakkauksia sekä sisällöllä että ilman. Olisiko oravalla oma doping-kätkö metsässä?


Rabies-Oravan valtakunta.


Viimeiseltä saunojalta on jäänyt vihta. Siitä on vuosikymmeniä.


Metsästä päin.


Saunan hirsikehikko on hyvä ja suora. Toivon, että saamme säästettyä katon ihan tällaisenaan. Siellä täytyy kuitenkin kiipeillä, sillä piipun pää on sortunut ja se pitää muurata uudestaan. Sisällä pitää siivota, uusia ainakin lattia ja lauteet. Aiomme vetää saunalle myös sähkön ja veden, sillä sauna on kaukana lähimmästä vesipisteestä. Pihassa on myös vanha aitta, joka on samanlaista harmaata hirttä. Mietinnässä on vielä, tehdäänkö ulkopinnalle mitään. Vaihtoehtoina on jättää hirret koskematta tai vetää pintaan Roslagin Mahonki. Aitta näyttäisi ainakin olleen joskus tervattu, joten tuo mahonki houkuttelisi. Nurkka- ja räystäslaudat ja ikkunanpielet maalataan valkoisiksi.

Olisiko meillä joulusauna jo ensi jouluna?

5 kommenttia:

*Minna* kirjoitti...

Onpa uskomattoman kaunis saunarakennus! Ihanat hirret sisälläkin, tuosta saa kyllä Suomen upeimman ulkosaunan!!!!

Meillä on tarkoitus siirtää vanha aitta mökkisaunaksi, sekin jää hirrelle ulkopinnalta. Uulan linkki oli kiva ja hyödyllinen, kiitos!

Mukavaa viikonloppua!

sylvi kirjoitti...

Onpa romanttinen saunamökki.
Toivotaan että ensijouluna saatte siellä kylpveä.

Vasta on kesällä tehtävä valmiiksi sillä ei tuolla vastalla enään voi kylpeä. Hih..))

Susanna kirjoitti...

Saunanne on kuin satukirjasta, aivan ihana.

kanaemo kirjoitti...

Ihana sauna! Ja ihan savusaunan malliin on lauteet ja kaikki. Ja ihan paras tuo lattia, kaato keskelle ja rako mistä vesi poistuu. Tuollaisia ollaan tehty vanhoihin saunoihin, viime kesänäkin riiheen, josta tehtiin sauna.

Melkein jo näpit itsellä syyhyää, pääsisipä tekemään... ;D Vanhojen hirsirakennusten korjaukset on niitä kaikkein mieluisimpia töitä miulle, niitä jaksaisi tehdä vaikka kuinka paljon.

Katja kirjoitti...

Voi mikä sauna! Kyllä tuosta vielä kylpypaikka tulee. Minua viehättää erityisesti ikkunat ja hirsien harmaus, hirsille en tekisi mitään.