keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Viisi vuotta sitten - osa II

Jatkoa edelliseen postaukseen...

Sinisen talon keittiössä oli miehen tekemät yläkaapit, joiden ovina on huutokaupasta löytämiämme vanhoja ikkunoita. Samoja ikkunoita jäi muutama yli ja teimme niistä saamanlaiset yläkaapit nykyiseenkin keittiöömme. Työtasot olivat myös niin mieluiset, että myös ne valittiin uudestaan nykyiseen keittiöön. Alakaapit olivat Ikean kiiltävän mustat, nykyisessä meillä on samat punaisina. Kodinkoneet olivat ikealaista liesituuletinta lukuunottamatta Gorenjen, tykkäsin niistä kovasti. Siihen aikaan rosteriset koneet olivat kiven alla, erään kodinkoneliikkeen myyjän mukaan: "Ne eivät ole muodissa".


Keittiön ikkunalistoiksi laitoimme taulun kehyslistaa. Niitä ei raaskinut peittää verhoilla.


Välitilassa oli karkaistun maalatun ja hiekkapuhalletun lasin takana talon vintiltä löytämiemme lehtien aukeamia ja vanhoja mainoksia.


Yksi keittiön seinusta oli pikkutalossa kodinhoitotilana. Gorenjen pesukone ja kuivausrumpu olivat samaa sarjaa kuin jääkaappi (joka ei näy kuvissa). Vanhan puuhellan saimme osiksi purettuna ja mies kasasi sen. Sekin on samanlainen Kotiliesi kuin nykyisessäkin keittiössä, pienempi versio vain. Pesukoneen ja kuivausrummun päälle jäi lämmin vauvan hoitotaso, kuvassa siinä köllii Aurora.

Pienen talon kaikki tulisijat olivat yhden piipun ympärillä. Ne lämmittivät paitsi itsensä ja piipun, myös sen jatkoksi muuratut tiiliseinät.


Olisimme halunneet jättää myös piipun tiilipinnalle. Palotarkastaja oli eri mieltä ja niinpä se sai pintaansa laatat. Lopputulos olikin hyvä, varmasta parempi kuin kokotiilinen nurkkaus. Muilta suunnilta piippu ja muuri rapattiin ja alakerrassa maalattiin, yläkerrassa kalkittiin.


Tässä on näkymä uudelta kuistilta vanhan eteisen läpi keittiöön. Laitoimme vanhan ulko-oviaukon molemmin puolin oleviin ikkuna-aukkoihin lasitiilet. Vasemmalta kulkevat portaat vintille, niiden alla on vessa. Oikealla on suihku.


Suihkun kohdalta on alun perin ollut kulku eteisestä olohuoneeseen. Vanhan oviaukon kohdalle jätimme aukon ja siihen rivin lasitiiliä.


Alakerran pääsi kulkemaan ympäri. Keittiöstä pääsi ruokailutilaan, alun perin pieneen kamariin. Huone oli todella kapea, siihen mahtui hädin tuskin parisänky. Puhkaisimme sen ja olohuoneen väliseen seinään (oikealla) aukon. Suuri ruokapöytä on nykyään työhuoneessani, lipasto vierashuoneessa.


Ruokailutilassa ja olohuoneessa oli samanlaiset neljännesympyrän muotoiset pönttöuunit. Maalasimme ne ruskeiksi. Siihen aikaan kuumankestävää maalia sai hakea, muistan vieläkin merkin: Joule (voin suositella!). Kuvassa oikealta on kulku keittiöön, vasemmalta olohuoneeseen.


Näkymä uudelta kuistilta olohuoneeseen. Vanhojen ulko-ovien paneelin alta löytyi kauniit peilipariovet. Kunnostimme ne ja siirsimme olohuoneen kohdalle vanhan ikkuna-aukon paikalle. Kuvassa näkyy hyvin myös hirsiseinään puhkaistu aukko. Taloon oli ilmeisesti mineriittilevyjen asennuksen yhteydessä vaihdettu ikkunat, eikä vanhoja pikkuruutuisia ollut tallella. Uusimme kaikki ikkunat. Yksi ikkuna-aukko löytyi minerittien alta umpeen levytettynä kuvassa näkyvän nojatuolin kohdalta. Siitä oli näkymä - talon kaunein - puutarhaan.


Olohuoneessa on tuttuja huonekaluja: 1800-luvulta oleva kiinankaappi huuteli minulle Tampereella liikkeen ikkunasta pitkään. Se maksoi silloisen kuukausipalkkani verran, mutta lopulta se oli haettava kotiin. Nojatuolit ja rahit ovat olkkarissamme nytkin, amerikan arkku on Otson ja nykyisin pojan omassa huoneessa.

Aurora syntyi alkuvuodesta 2007 ja keväällä päätimme Sinisen talon myynnistä. Sen ostivat toiset katsojat. Lehdissä ehti jo olla ilmoitus yleisestä näytöstä, ripustimme aitaan MYYTY-kylttejä ja välittäjä käännytti talonkatsojat portilta. Autoja oli kamalan paljon, pitkät letkat! Samana päivänä aivan lähistöllä nähtiin karhu.

Asuimme Sinisessä talossa syksyyn asti, koska halusimme aikaa uuden kodin etsintään. Remonttia kaipaavat (= edullisemmat) pientilat kohtuumatkan päässä työpaikoistamme olivat kuitenkin harvassa. Kesäkuussa lopulta löysimme nykyisen kotimme, josta tuli Ahdin tila.

Kesän ja syksyn rakensimme Sinisen talon keskeneräistä tallia ostajien kanssa sovittuun pisteeseen. Lokakuussa pääsimme aloittamaan uuden kodin remontin.

Ei kommentteja: