maanantai 24. kesäkuuta 2013

Turistina Sastamalassa

Nykyinen kotikaupunki, 25.000 asukkaan Sastamala, taitaa olla aika tyypillinen suomalainen pikkukaupunki. Pinta-alaa on viime vuosien kuntaliitosten jälkeen paljon ja laajan kaupungin keskustana on vanha Vammala. Keskustassa näkyy tuttu suomalainen ilmiö: vanhoja, kauniita rakennuksia on purettu edellisinä vuosikymmeninä vimmalla uusien elementtitalojen tieltä. Viime vuosina on herätty suojelemaan viimeisiä historiallisia rakennuksia ja niitä on myös kunnostettu käyttöön.

Keskustan pääkatu on Puistokatu, siitä seuraavana Rautaveden suuntaan samansuuntaisena kulkee Marttilankatu. Marttilankadun varrella on vielä jäljellä vanhan kaupungin tunnelmaa ja rakennuksia, jotka ovat monelle tuttuja Mauri Kunnaksen kirjoista.

Lähdetään siis kulkemaan turistikierrokselle ensi torstaina 10-vuotissyntymäpäiviään viettävän Herra Hakkaraisen talon kohdalta (Marttilankatu 10). Talossa on Ihanien tavaroiden kauppa ja Mauri Kunnaksen kirjoista tuttu satumaailma näyttelyineen kaiken ikäisille - pääosin kuitenkin lapsille.


Torstaina syntymäpäivän kunniaksi avataan talon takapihalle liikennepuisto. Tänään se kuhisi vielä rakennusmiehiä, kun kurkimme aidan takaa.Seuraavat kuvat on otettu vuosien varrella Herra Hakkaraisen talosta sisältä. Viimeksi kävimme siellä kaksi vuotta sitten - pitäisi varmaan käydä taas tänä vuonna. (Onpa Otso kuvissa liikuttavan pieni!)

Herra Hakkaraisen talosta seuraavana on Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi (Marttilankatu 12), entinen apteekkari Bäckmanin talo. Se on remontoitu kirjavien vaiheiden jälkeen museoksi vuosina 2009-2011. Pukstaavissa toimii myös kahvila ja museokauppa.


Pukstaavin puistomainen piha on ihana! Siellä on leikkipaikkoja lapsille (näköyhteys kahvilan terassilta), ihanat istutukset ja Kiljusen Herrasväen hahmoja ja äänimaailmaa.


Tänä keväänä kunnostettiin Pukstaavin pihapiirin Tornihuvila. Tänään kuikuilimme vain Pukstaavin pihapiirissä, mutta täälläkin täytyy ehdottomasti käydä ajan kanssa.


Jatketaan Marttilankatua eteenpäin ja luikahdetaan äkkiä ihanan funkkistalon ohi - siinä on hautaustoimisto. Risteyksessä kadun oikealla puolella näkyy Kelloliike Nyyssösen rakennus.


Seuraavana onkin Silmu&Solmun talo (Marttilankatu 16). Sieltä saa paitsi Ahdin tilan tuotteita, myös ja varsinkin lankoja ja muita käsityötarvikkeita.Komia!


Kurkataanpas mäestä Onkiniemenkadun puolelta keskustaa kohti:


Puistokadulle mennessä on iso työmaa. Vuosien kiistelyn jälkeen kymppikortelin tyhjä tontti on historiaa ja siihen nousee massiivinen asuin- ja liikekiinteistö parkkihalleineen.


Näillä nurkilla kannattaa poiketa KMV Kirppiksellä (Onkiniemenkatu 5) ja sitten kääntyä takaisin Marttilankatua kohti.


Poiketaan vielä Kirjakellarissa Silmu&Solmun naapurissa (Marttilankatu 18).


Sitten alas rantaan Onkiniemenkatua...


... ja oikealle Rautavedenkatua. Parinsadan metrin päässä on Laiturikahvila, jossa kannattaa ehdottomasti poiketa syömässä kauniina kesäpäivänä.Jos kaipaat käyntikohdetta toiseksikin päiväksi Sastamalassa, suosittelen tutustumista Kiviniityn kotieläinpuistoon (Iirolantie 108), jossa on tekemistä koko perheelle kokonaiseksi päiväksi.

Sastamalasta ja turisteista puhuttaessa en voi jättää mainitsematta Vanhan kirjallisuuden päiviä (ohjelma). Ne järjestetään tänä vuonna ensi viikonloppuna, 28.-29.6. Jos sää sallii, pystytän Ahdin tilan mobiilin puodin markkinahengessä Silmu&Solmun pihalle perjantai-iltapäiväksi.

Huomaan, että kotikaupungissa riittäisi itsellenikin paljon tutustuttavaa. Tänä kesänä täytyy korjata tilanne!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika hauskaa, tehtiin serkkutytön kanssa melkein sama kierros- täydennettynä parilla kirpparilla:)
Hauskaa kesää!
Taru

Jasmiina kirjoitti...

Taru: En sentään onnistunut paparazzaamaan teitä :D Hauskaa kesää!

Milla / Millainen Elämä kirjoitti...

Kiva postaus kauniista kotipaikastasi :)
Ja hyviä turistivinkkejä, tack tack ;)