tiistai 16. heinäkuuta 2013

Eläinten kesäkuulumisia

Kesä on ihan parasta aikaa eläinten kanssa - varsinkin laiduntavien. Niiden hoidossa on paljon vähemmän työtä ja eläimet nauttivat silminnähden elämästään.


Lampaat kulkevat vapaina aina meidän ollessamme pihassa. Enimmäkseen ne laiduntavat ihan lähietäisyydellä ja välillä käyvät tutkimassa meidän ihmisten puuhia ja tavaroita. Tallissa ne käyvät kurkkimassa, olisiko joku unohtanut kauralaarin auki. Kirjava Miina tulee välillä rapsuteltavaksi, musta Marja ja valkoinen Kukka ovat vähän varautuneempia edelleen. Jos joku teistä lukijoista on katsellut Late Lammasta, niin voin vakuuttaa, että sarja perustuu tositapahtumiin!


Olin vähän huolissani Possu Orfin virikkeistä tallissa talvella, mutta turhaan. Sen päivä koostuu pääosin nukkumisesta, pesän petaamisesta ja syömisestä, helteillä se ottaa välillä mutakylpyjä - vaikka tarjolla olisi nyt paljon muitakin aktiviteetteja. Rapsutuksista se nauttii ja seuraa myös kopistaan korvat liikkuen meidän puuhiamme. Miehen traktorikaivurista se ei tykkää yhtään ja myös kertoo sen äänekkäästi. Traktorikaivuri on tainnut saada tänä kesänä jokusen possunkielisen solvauksen.


Paavo-collie on aina siellä, missä mekin - ja varsinkin lapset. Aretta ja Paavo ovat erottamattomat.

Kissoja ei kesäaikaan juuri näy, aamuisin ja iltaisin ne sentään käyvät syömässä. Siiri-kissa vietti viime viikolla yhden päivän pihakuusessa, valitti surkeasti eikä uskaltanut kiivetä korkealta oksaltaan alas. Illalla nälkä kuitenkin vei voiton korkeanpaikankammosta eikä palokuntaa tarvinnut soittaa.

Kanat lähtivät kesäksi Tallipihalle, mutta niille alkoi ilmaantua sen verran vanhuuden vaivoja, että ne lähtivät sieltä eläkekotiin. Siis oikeasti hyvään kotiin maalle. Tallipihalle on nyt tullut neljä uutta kananeitiä, jotka sitten syksyllä tulevat taas meille talveksi. Uusille kanoille saa nyt antaa nimiehdotuksia Tallipihan facebook-sivulla.

Kanit ovat myös omistajillaan kesäpuuhissa ja voivat pulleasti.


Ruunilla on ollut neitiseuraa laitumella, kun shetlanninponitamma Betty oli meillä laidunlomalla. Tänään Betty lähti ja taitaa Okulle ja Viljamille tulla ikävä.

Bettyn aikaisemmalla vierailulla Viljami ei juuri siitä piitannut, mutta nyt musta poni on ritarillisesti vahtinut Bettyn kauneusunia. Ne unet ovat aiheuttaneet meille takuulla muutaman harmaan hiuksen, sillä Betty nukkuu vähemmän ladysti maassa, ketarat levällään rojottaen. Ensimmäisellä kerralla mies oli varma, että laitumella on vieraillut susia poniaterialla. Onneksi ei! Betty ja Viljami on myös nähty hoitamassa toisiaan, mutta enimmäkseen Oku on ominut Bettyn.

Iltaisin Betty villitsi ruunat lenkille, juoksemaan ympäri laidunta. Se tekee kuulemma kotonaan samaa. Ruunilta ei muuten turhia juoksuaskeleita nähdä.

Viljamilla oli keväällä hiukan polviongelmia, mutta laitumella sen jalat ovat toimineet koko kesän mainiosti. Laidunelämä on hevosen elämää!

3 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Laidunelämä kuuluu eläinten kesään ja on sitä mukava katsellakin. Toivottavasti täällä laiduntaa lampaita jo ensi kesänä.

Hanna - Päivölänpaiste kirjoitti...

Ihanaa :)

Kielo kirjoitti...

Voi miten tyytyväiseltä possu näyttää, ihan virne naamalla pitää päivätorkkujakin ottaa :)