sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Kanalassa käy ovi


Vanhoja alkavat olla kanalamme tehotytöt. Vain yksi niistä munii ja kun nämä munintahybridit lakkaavat munimasta, on monesti lähtölaskenta käynnissä. Yksi ruskeista rouvista alkoi kyhjöttää. Se piristyi vielä hetkeksi saatuaan makeita herkkuja - mutta vain hetkeksi. Tämä pieni kana oli Aretan nimikkokana, Merihevonen se oli tämän syksyn nimeämisten jälkeen. Ei auttanut muu kuin päästää kyhjöttäjä kärsimyksistään. Se oli kevyt kuin höyhen.


Kanalaan jäi vain kaksi kanaa. Se on surkea näky. Niinpä pääsin kanakaupoille. Tulokkaiden pitäisi olla tarpeeksi suuria ja kovaluonteisia pärjäämään ruskeille tehotytöille ja niiden pitäisi kestää elämää tallilämpötilassa. Toivoin vielä löytäväni eri värisiä, sillä olen salaa haaveillut kirjavasta kanaparvesta.


Pian kuplavolkkarin takapenkillä pahvilaatikkokuljetuksessa matkasivatkin nämä kaksi kaunotarta. Aretta sai nimikokseen tuhkanharmaan, jolla on koristeelliset pyrstösulat. Se sai nimekseen Rusetti. Otso halusi mustan. Tämä upean vihreänsävyisenä kiiltelevä karvajalka sai nimekseen Musta-Maija.


Ruskeat rouvat Kultasiipi ja Torvi järkyttyivät moisten väri-ilmiöiden kanalaan tulosta. Melko rauhallisesti tutustuminen kuitenkin sujui, vain pari höyhentä pöllähti.Rusetti on ketterä lentäjä ja Musta-Maija ennakkoluuloton kiipeilijä. Niinpä kanalan sisustuksessa päästiin valtaamaan myös ilmatila. Tämä olisi pitänyt tajuta tehdä jo aikaisemmin, sillä ruskeat rouvatkin ovat viihtyneet kanakeinussa arvokkaasti keinumassa.Kanat ovat tosi kivoja jo ihan lemmikkeinä, mutta joka kerran jaksan hämmästä pesiin ilmaantuvia munia: tällainenkin bonus! Vasemmalla on Musta-Maijan taidonnäyte, oikealla vanhan tehotytön luomus.

Kanalassa olisi hyvin tilaa vielä muutamalle... Mitä jos ottaisi vielä kaksi?

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Hienon värisiä kanoja. Minua kiinnostaisi kuulla tarkemmin miten teidän kanala on tehty. Mitä on tuon suljetun ikkunan takana? Meillä on juuri siinä tilassa mitä on ajateltu kanalaksi niin samanlainen ikkuna, sisäikkuna. Se tarvitsee laittaa umpeen, navetan puoli on kylmää tilaa.

Jasmiina kirjoitti...

Meillä kanat asuvat yhdessä n. 10 m2 hevoskarsinassa, jonka avoimeen yläosaan vain laitettiin verkkoa. Meidän talli on tehty vanhaan navettaan, jonka ulkoseinät ovat betonitiiltä ja sisällä on kerros punatiiltä. Talli on kaksiosainen (niin kuin navettakin on alunperin ollut). Tällä pienellä puolella on nyt kaksi karsinaa, joista toisessa asuu possu talven ajan. Tuon suljetun ikkunan takana on lato ja seinää vasten on heinä- ja olkipaaleja, kevättä kohti tyhjenee. Toisella puolella on hevosten puoli. Tämä tila pysyy plussan puolella parilla infrapunalämmittimellä, ne kytketään päälle vasta talven tultua.

Kanoja valitessa kannattaa miettiä tuo lämpötila-asia. Toiset kanat pärjäävät hyvinkin viileässä, toiset vaativat enemmän lämpöä. Lämpötilan lisäksi kannattaa miettiä ilmanvaihto, se saisi toimia näillä pienilläkin hyvin.

Tervetuloa mukaan facebookiin Munanetti-ryhmään! Siellä on paljon juttua mm. kanaloiden teosta (niitä on ihmisillä melkein missä vain kellareista leikkimökkeihin), kanaroduista ja kanojen hoidosta.