sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Puutarhahommia

Perjantain kauppareissulla poikkesin kurkkaamassa Agrimarketin puutarhaosastolle ale-kylttien houkuttelemana. Kotia kohti huristen kuplavolkkari pullollaan kasveja.


Meidän pihamme on kamala. Yksinkertaisesti ja kertakaikkiaan kamala. Sille ei ole toistaiseksi voinut tehdä paljoakaan, sillä se on ollut rakennustyömaata. Tänä kesänä traktorikaivuri mellasti kuitenkin näillä näkymin viimeisen kerran ja nyt voimme alkaa laittaa istutuksia.


Viime syksynä aloitimme miehen kanssa kivirakennelmien tekoa. Nyt ne ovat painuneet vuoden ja ovat tukevat. Mies ajaa autonsa aina kiltisti parkkiin, mutta minä kaarran etuoven eteen - ehkä siksi, että minulla on aina auto kuin auto täynnä tavaraa ja lapsia. Etuoven eteen päätimme suosiolla tehdä liikenneympyrän. Sen keskelle istutettiin nyt hevoskastanja, koristearonioita ja syyshortensiota. Kuorikate loppui kesken, sitä täytyy vielä hakea lisää.


Aitan päädyssä on joskus ollut perennoja, sillä tässä oli vesakon seassa jokunen villiintynyt sininen ihanuus sinnittelemässä. Niitä raukkoja en kuitenkaan saanut pelastettua koneiden mellastukselta. Nyt tässä on mukavan tuuheaksi kasvanut nurmikko. Aitta tullaan kunnostamaan ihan viimeisenä, sitä ennen vuorossa ovat saunan kunnostus (ajatelkaa, meillä ei vieläkään ole saunaa!) ja autokatoksen rakennus. Aitan ympäristöön täytyy siis vielä jättää remontille tilaa, mutta puut uskalsimme jo istuttaa: kaksi omenapuuta (Punakaneli ja Valkea kuulas) ja kirsikkapuun.


Kuvien ulkopuolelle jäävät hevosten hiekkatarhan ja tallin edessä olevat istutusalueet. Hevosten tarhan edessä on myös isoja kiviä, niiden sekaan laitoimme lilaa pihasyreeniä, koristearoniaa ja villiviiniä. Tallin eteen istutimme syyshortensiaa, töyhtöpihlaja-angervoa ja koristearoniaa.

Täytyy vain toivoa, että lampaat ja muut tihulaiset jättävät nyt istutukset rauhaan. Talo maalataan ensi kesänä, joten sen ympärille kannattaa tehdä istutukset vasta maalausurakan jälkeen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvälle näyttää. Tuosta saunasta, me saimme remontoitua saunamme nyt tänä kesänä! Ja tässä olemme asuneet jo 11vuotta.. Hyvää kannattaa odottaa! Me nautimme omamme ihanasta lämmöstä vanhojen hirsien suojissa <3
Katja

Jasmiina kirjoitti...

Oijoi, meilläkin varmasti nautitaan saunomisesta vanhojen hirsien suojissa, kunhan vain se sauna saadaan kuntoon.